top of page

Recerca del procés d'il·lustració d'un llibre

El procés d'il·lustració d'un llibre o novel·la no és una ciència exacta. Admet diverses variants, ja que les històries es poden presentar en diferents situacions i s'ha de saber afrontar cadascuna de manera única però adient a les circumstàncies. Per exemple, no serà el mateix el cas d’una editorial que contracta a un artista  per il·lustrar una història que ja ha estat escrita, –amb instruccions molt clares de com i on vol cada il·lustració–, que el cas on l'autor i l'il·lustrador siguin la mateixa persona. El nivell de llibertat i les decisions que ha de prendre l’artista varien. Depenent de la situació i de l'il·lustrador, algunes parts del procés poden tenir variacions o ser eliminades, per exemple, si l'editor s'encarrega de la maquetació, l'apartat de disseny de pàgina no correspondrà a l'il·lustrador. Tot i aquestes diferències, he fet un recull dels punts més essencials del procés d'il·lustració:



El primer que s'ha de fer és tenir clar el punt de partida i la idea inicial. Si l'il·lustrador no ha llegit la història, l'haurà de llegir i rellegir diverses vegades. És recomanable que tingui una llibreta d'apunts al costat i que realitzi una cerca de fotografies o dibuixos semblants als personatges i llocs que vol representar per tenir-los com a referència.


L'objectiu i la finalitat del llibre han de ser variables conegudes abans de començar a il·lustrar, ja que moltes decisions estaran condicionades per aquests factors. Les idees han d'estar clares: si es treballa amb altres col·laboradors, tothom ha de tenir la mateixa visió al cap. Aquest procés inclou diverses pluges d'idees, esbossos preliminars i definir un estil pictòric per a l'obra. És important oferir diverses opcions i tenir la ment oberta a possibles canvis. És molt possible que la idea inicial sigui molt diferent del resultat definitiu, per tant s'han de fer diverses proves durant el procés creatiu perquè tots els involucrats estiguin contents amb el resultat.

El següent pas és tenir el disseny definitiu dels personatges, llocs i objectes que formaran part de la història. Aquest procés inclou fer moltes proves, esbossos i retocs a les idees. Un cop el disseny és clar, es confecciona una guia de personatges, que no és totalment necessària, però sí recomanable perquè facilita la feina. Una guia de personatges consisteix a dibuixar-los en diferents perspectives, en anglès aquest procés s'anomena turnaround que es tradueix com a girar o donar la volta. El personatge ha de estar en una posició simple i relaxada, sense fer cap acció concreta perquè el que es vol ressaltar és el seu disseny.

 


Després s'han de fer les primeres proves de disseny de les pàgines.


És clau definir el format abans de fer cap il·lustració, ja que pot ser que la il·lustració no quadri o no quedi bé. L’artista ha de preveure la mida i forma desitjada de la il·lustració. Aquest punt està condicionat per la mida de les pàgines i els marges.


S'han de tenir en compte els marges de pàgina per tots els costats i no posar elements importants als laterals. Si una il·lustració és de pàgina doble, no hi ha d'haver cap element important al centre, ja que es veurà una mica tallat. La il·lustració de portada ha de tenir més marge perquè es plegarà cap a dins.


Per poder definir el format amb precisió, s'ha de formatejar el text, és a dir, eliminar els dobles espais i deixar el text justificat i escollir la tipografia que es farà servir, ja que variarà el nombre de pàgines i l'espai lliure que quedarà. També s'ha de tenir en compte l'espai que ocuparan els títols.


Un cop fet això és possible calibrar l’espai disponible per ubicar les il·lustracions. Aquesta etapa és extremadament important si el llibre té un nombre màxim de pàgines. Si la limitació de pàgines no és rellevant, només s'ha de tenir en compte les mides de les pàgines i els marges, ja que tot el procés de maquetació es pot fer posteriorment.



El següent pas és revisar on es necessiten il·lustracions i pensar en el seu contingut. S'ha de considerar si es necessita que cada capítol tingui un nombre fixe d'il·lustracions o si van més lligades a la trama que no pas al nombre de pàgines del llibre. Durant aquest procés has de pensar si les il·lustracions ocuparan tota una pàgina, només la meitat, un quart, dues pàgines, etc.


Un cop ja tens tot això clar pots començar amb l'storyboard, que són les il·lustracions en petit per poder veure com queden compositivament. 

FORMAS PAGINADO.png
FORMAS PAGINADO.png
FORMAS PAGINADO.png

Benvinguts i benvingudes al meu bloc!

Soc l'Aina Rodríguez Navarro, una estudiant de segon de batxillerat artístic plàstic. Estàs al bloc del meu TDR sobre la il·lustració d'una novel·la de fantasia a partir d'un llibre Constructor de Mons.

Els meus tutors han estat la Carme Jiménez i en Jordi Prat. 

FORMAS PAGINADO.png
FORMAS PAGINADO.png
FORMAS PAGINADO.png
bottom of page