top of page

Entrevistes

Abans d’aventurar-me de ple en aquest projecte, volia informar-me de com seria l’experiència a partir de la vivència d’altres alumnes més avançats –de segon de batxillerat— que havien realitzat amb èxit projectes similars. La idea era recopilar opinions útils que em poguessin servir de guia per canalitzar correctament el meu TDR.

Vaig entrevistar a dos alumnes de segon de batxillerat que havien fet treballs de recerca tractant la il·lustració: en Dani Santos, que va crear un conte infantil il·lustrat anomenat ¡Ser diferente, mola!, i l’Adrià Pérez, que va un elaborar un estudi sobre la figura d’Apol·lo i les muses.

 

A continuació reprodueixo ambdues entrevistes:

  • Em pots explicar breument de què va anar el teu projecte de TDR?

El meu TDR va consistir en la creació d’un conte infantil il·lustrat. Vaig crear totes les seves parts, des de la part literària fins a les il·lustracions que el complementaven. També vaig realitzar la maquetació del llibre  per imprimir-lo i tenir un producte físic.

 

  • Com se’t va acudir la idea de fer el llibre il·lustrat?

Van ser un conjunt de factors els que van causar aquesta decisió.

Primerament, des de fa un temps enrere volia fer alguna cosa relacionada amb la il·lustració. A més, tinc cosins petits que el que fan és demanar-te que els llegeixis contes amb dibuixos. Em va semblar que podia ser una idea guay.

Aquesta no era la meva primera opció sinó que el que volia era fer una animació i parlar de la seva evolució. Això també implicava dissenyar un personatge. Al final vaig agafar la idea de disseny de personatge de la animació per aplicar-ho a un format estàtic, és a dir, a un conte. Vaig trobar que també era més senzill perquè una animació és molt llarga i una feinada. Vaig veure que la animació no era el que jo volia i ho vaig canviar per un conte il·lustrat.

 

  • Amb quina tècnica el vas fer?

Els esbossos a llapis. Vaig fer servir imatges de referència dels animals reals. Vaig fer el lineart i el color a digital.

Vaig començar utilitzant Photoshop i tauleta gràfica per fer les il·lustracions tot i que m’havien recomanat  més l’Ilustrator. Jo vaig escollir Photoshop ja que era el que més coneixia, a més els dos programes s’assemblen molt. Més endavant vaig tenir l’Ipad i vaig utilitzar l’aplicació Procreate, que és més senzilla d’utilitzar. Els primers esbossos a digital els vaig fer amb Photoshop però els finals els vaig fer amb Procreate.

Per maquetar vaig fer servir l’Indesign.

 

  • Quant temps vas trigar?

Això costa de contar.  La part d’investigació, recerca d’informació i referencia sobre unes tres o quatre setmanes però no tots els dies.

La il·lustració van ser unes dues setmanes però sí és veritat que li dedicava més temps.

La maquetació em va costar una mica. Al principi ho vaig maquetar d’una manera que no els servia a la impressió i els de la copisteria em van dir com ho havia de fer.

Mes o menys en un mes i mig ho tenia enllestit.

 

  • Quina va ser la part que més et va agradar?

La de dibuixar. Com ja he dit escriure no és el meu fort. Des de començar el disseny fins a passar-ho a digital. Era el segon cop que feia dibuixos a digital, el primer va ser una prova que vaig fer que no va portar més. En conjunt, va ser una experiència que em va agradar molt.

Un tema que també em va interessar molt va ser la part del tema copyright i drets d’autor.

 

  • Què canviaries?

Em va agradar molt el resultat. Alguns cops el vaig mirant, el torno a repassar i me n’adono que a la part literària sí que faria alguns canvis. Com he mencionat abans escriure no és el meu fort i quan passa un temps i ho llegeixes dius “Ui, aquí canviaria cosetes.”.

Per part de les il·lustracions potser la última pàgina. No em va agradar la última pàgina. Li vaig agafar mania a l'ombra i no sabia que més fer-hi. Com era la última cosa que havia d’entregar ho vaig deixar així.

Amb l’excepció de la última pàgina i el text, estic molt content amb la resta.

 

  • En qui et vas inspirar?

Com a referents d’estil artístic Pol Cunyat, és molt estil Pixar, m’agrada molt l’estil Pixar.

No tant com a referents de cara a l’estil de la il·lustració sinó referents a l’hora de crear van ser Gala Pont, Ana Aparicio, Tania Lupe. No té res a veure amb el seu estil però són noies que es dediquen a la il·lustració i van començar també amb el TDR i ara es dediquen a il·lustrar contes. Són els meus referents per la seva experiència personal de vida i saber el procés que han seguit per arribar a fer el que jo també vull arribar a fer.

  • Tenies experiència prèvia?

És pràcticament el primer cop que dibuixava a digital i tampoc havia il·lustrat res amb mètodes tradicionals.

  • Quina va ser la part més tediosa del procés?

La de buscar informació perquè el que vols fer a l'iniciar el TDR és posar-te a dibuixar.

Reconec que aquesta part teòrica és necessària per comprendre com funciona tot, és la millor manera de realitzar aquestes il·lustracions, saber com fer diferents perspectives, composicions, la teoria del color, encaixar en l’espai per encaixar el màxim del material...

Tot i que vaig fer recerca, en certa mesura és informació que ja tenim interioritzada per totes les hores que passem dibuixant. Potser se’t fa pesat haver de redactar-ho o buscar informació perquè que tu ja t’ho saps, però és necessari.

 

  • Com sabies que una il·lustració ja estava finalitzada?

Mai pots dir que està finalitzada perquè potser als dos dies la veus i canviaries coses però un cop ja ho tenia mes o menys i s’entenia el concepte, ho deixava. Tampoc vaig afegir gaires detalls. El que feia era una capa de color i una capa d’ombres i llums.

Crec que és un procés molt personal. Si tu quan veus la teva il·lustració t’agrada i veus que encaixa en el que vols posar, deixa-la així. A vegades no cal ni perfilar-ho tot sinó que deixar espais en buit (sempre que el conjunt s’entengui), pot ser una decisió estètica. Si tu quan la veus en conjunt t’agrada i et sents bé amb la il·lustració, jo crec que aquest és el moment en el que dius “Vale, la deixo per finalitzada”.

 

  • Quins consells et donaries al teu jo del passat si poguessis parlar amb ell abans de començar el projecte?

Que es pensés les coses i seguís un ordre. No vaig seguir cap ordre ja que el que volia era posar-me a dibuixar. Potser també li diria que endrecés els conceptes.

Tot i això, la manera en la que ho he fet m’ha agradat i tampoc canviaria gaire cosa. Crec que no ho he fet malament del tot. A més, si et sents realitzat amb el resultat i t’ho passes bé fent-ho no vols canviar res ja que ho has gaudit molt. Jo no m’ho vaig prendre com a un treball de recerca, com a una nota, sinó com a una activitat que m’agradava i em feia passar l’estona.

 

  • Tens alguna recomanació per a una persona que vol ser il·lustradora?

Recomanacions i consells crec que no soc qui per donar-los, ja que encara estic estudiant i no em dedico a això professionalment, però a mi em van dir que sempre has de mantenir l’essència de la teva identitat i respectar qui ets.

Que en el que facis sempre es vegi reflectit el que tu ets i mostris el que vols transmetre. No facis una cosa per que és el que li agradarà a la majoria sinó per que és amb el que et sents còmode. No et deixis guiar per la majoria sinó pel que realment vols fer.

 

  • Què ha de tenir una il·lustració per a que es pugui considerar una bona il·lustració.?

Considerar que l’art és bo o dolent és molt subjectiu i potser per a mi una il·lustració no és bona o no m’agrada com és però a una altra persona sí. Mentre tu creguis que el que has fet, a tu t’agrada, és una bona il·lustració. Al cap i a la fi tu ets el teu millor crític/a. Tu decidiràs si és bona o es dolenta.

 I si a la resta de gent no li agrada doncs “para gustos colores”. Si tu et sents bé i ets sents contenta amb la il·lustració que has fet ja està. Ningú t’ha de dir si està bé o està malament.

Et poden dir com millorar els aspectes tècnics. Però en il·lustració a vegades no cal que els aspectes tècnics siguin perfectes, si tu la veus maca ja està. Depèn del teu estil personal i hi ha coses que poden ser considerades incorrectes però són el que dona un estil únic al teu art. No has de seguir regles estipulades perquè l’art és expressió.

 

  • On vas imprimir el teu conte?

La copisteria a la que vaig anar va ser una local del meu propi poble. Es diu Caltucho. Rebaixa per ser estudiant. Vilanova del Vallés.

  • Em pots explicar breument de què va el teu projecte de TDR?

El meu projecte de TDR és un estudi sobre la figura d’Apol·lo i les muses. Està basat en obres de la antiguitat perquè intentava obtenir informació de les fonts primàries: poetes grecs i les pròpies obres gregues sobre aquestes deïtats. Vaig fer tota aquesta recerca per després poder elaborar les meves pròpies obres i el com jo representaria a Apol·lo i les nou muses.

  • Com se’t va acudir la idea per fer un conjunt d’il·lustracions?

A mi m’encanta la mitologia clàssica i la cultura clàssica, és on sempre trobo la meva font d’inspiració. Jo ja tenia molt clar que volia fer el meu TDR sobre cultura clàssica. Vaig anar pensant i vaig arribar a la conclusió de que ja que soc un estudiant d’arts i m’encanta tant la cultura clàssica per que no faig el deu de les arts i les muses que són deïtats artístiques. Així va ser com vaig acabar fent aquest TDR.

  • Amb quina tècnica el vas fer?

Les il·lustracions les vaig fer quasi bé totes a digital fent servir l’Ipad amb el programa Procreate. Si no tenia accés a l’Ipad en el moment que tenia una idea, feia esbossos a paper que posteriorment escanejava i millorava amb Procreate.

Una anècdota divertida que em va passar amb l’esbós de la primera il·lustració que és la següent:

Estava al metge esperant a la meva mare quan de cop i volta vaig veure un senyor assegut que va fer un gest amb el braç i em va semblar justament la postura que volia que tingués Apol·lo. Ràpidament vaig agafar el mòbil i al quadern de notes vaig fer un esbós allà mateix.

  • Quant temps vas trigar?

El vaig començar a la quarantena i continuar durant tot l’estiu. Quan vaig arribar a segon de batxillerat només em quedava passar-ho al bloc. Vaig parlar amb la Carme, la professora de dibuix, que tot i que no ser la meva tutora volia que em corregís una mica les il·lustracions. Alguns problemes que tenia era que les proporcions a vegades em fallaven. Per corregir-les vaig fer un estudi anatòmic de les que veia que no estaven tan bé anatòmicament i les vaig millorar.

  • Creus què és important fer estudis anatòmics?

Crec que són vitals per corregir errors anatòmics però que no sempre calen. A mi m’agradava molt fer-los. També depèn quin estil vulguis seguir. Si vols seguir un estil molt realista doncs llavor sí són importants però si busques un estil més esquematitzat potser no et calen. Si ho vols més esquematitzat hi ha vegades que no cal tant. Tu també pots tenir les teves llicències.

  • Quin va ser el procés previ a il·lustrar el llibre?

Tota la part teòrica: la iconografia, els epítets (les atribucions) està tot a un bloc, per entregar-ho en comptes de fer un dossier. Després estava la part pràctica que era l'elaboració de les il·lustracions.

També és veritat que d’errors poden sortir coses molt guays.

 

  • En quantes etapes vas fer el procés?

La primera etapa era escollir el tema. La segona etapa va ser fer recerca i informar-me. Després vaig començar a redactar. A mi la redacció em costava molt però vaig anar practicant i quan vaig estar saturat de redactar, vaig fer il·lustracions. Fer les il·lustracions i els esbossos va ser un procés llarg. En resum, vaig dedicar la quarantena a la recerca d’informació i l’estiu a fer les il·lustracions i acabar amb aquesta informació.

Com hi havia moltes il·lustracions podia anar alternant entre elles sense saturar-me.

Les últimes etapes va ser passar-ho tot al bloc, corregir el que tenia (em va ajudar molt la tutora, gràcies a ella tot està ben explicat amb una redacció notable).

Després vaig practicar l’exposició oral. No és una part que t’has d’aprendre en si, ja que de tant treballar-ho ja saps el que has de dir encara que sí que te l’has de preparar.

 

  • Què canviaries?

No se si canviaria alguna cosa. Tot el que vaig buscar i vaig informar-me em va servir per a les il·lustracions.  Molta gent diria que no calia buscar tantes coses. La meva resposta és que sí calia, ja que un artista abans de fer una obra ha de saber què és aquesta obra i què vol transmetre. Per exemple, les muses tenien un mite en la que van consagrar unes plomes com a uns atributs seus. Jo volia que aquest mite es veies reflectit en una il·lustració, per tant li vaig posar a una musa una ploma al cap. Cada il·lustració feia referència als mites, les llegendes i la iconografia que tenien.

L'exposició servia per explicar el perquè de tots els atributs.

La meva conclusió és que no trauria res i no canviaria res del meu treball. Prèviament ja van haver-hi canvis (tant el canvi de la idea inicial com les correccions finals a les il·lustracions).

  • Quina va ser la teva idea inicial?

Al començament de tot volia comparar a Apol·lo i les muses amb altres deïtat artístiques d’altres cultures i civilitzacions antigues. El que em passava era que Apol·lo té masses atributs. És deu de l’art, del sol, de la medicina... i era impossible. Les altres mitologies tenien un déu dedicat a cadascun d’aquests aspectes i era molt difícil comparar-los. A més, de les muses no hi havia cap equivalent en les altres cultures.

Vaig raonar que com que soc d’arts em centro en Apol·lo i les muses, faig les meves il·lustracions i faig tota la recerca sobre aquests personatges. Ser més especialista en només ells.

  • En qui et vas inspirar?

A mi m’agrada molt la mitologia i em vaig inspirar molt en obres clàssiques. Per fer a Apol·lo em vaig inspirar en l’escultura d’August de Prima Porta, l’Apol·lo de Belvedere. Per les muses com no hi havia moltes obres que hi feien referència vaig utilitzar a les meves germanes com a models per les poses. Per la composició de l'obra em vaig inspirar amb el Parnaso, volia fer un seguit en composició rodona. Bàsicament la meva inspiració han estat obres clàssiques.

  • Tenies experiència prèvia?

Jo havia fet un curs d’il·lustració amb Photoshop a l’estiu anterior a entrar al batxillerat artístic. Em va ajudar molt ja que Photoshop i Procreate són molt semblants encara que Procreate és molt més fàcil. Així va ser com vaig aprendre a utilitzar aquesta il·lustració digital. Durant el curs vaig practicar amb l’Ipad. A l’institut vam estudiar anatomia, composició, perspectiva...  També em va ajudar molt l’assignatura de fonaments de les arts ja que em va ensenyar com analitzar una obra, la seva iconografia, saber les referències i com fer una anàlisi formal i conceptual. Per exemple, el gest que té l’escultura d’August de Prima Porta i la seva intenció de dirigir la vaig voler transmetre amb Apol·lo.

  • Com sabies que una il·lustració ja estava finalitzada?

No ho sé. Quan ja veia que ja està. Jo crec que mai s’han acabat. Si jo ara agafés les il·lustracions les podria canviar. Tot es pot anar desenvolupant i creixent. En aquell moment les acabava quan veia que ja estava complert. Quan el que havia de estar fet ja estava fet les deixava per en un futur tornar-les a mirar i corregir-les.

  • Quins consells et donaries al teu jo del passat si poguessis parlar amb ell abans de començar el projecte?

Que no s’estressi, que estigui tranquil, que no passarà res i tot sortirà bé, que no hi ha pressió i que si ho pot acabar a l'estiu millor, sinó el primer trimestre és mortal.

Un altre consell és que continuï utilitzant el diari de TDR perquè em va servir molt per apuntar els meves idees i sentiments. Sintetitzant-ho tot, li diria “Tranquil, que no passa res però que si ho pots tenir acabat abans de que comenci el curs doncs millor”.

  • Quantes il·lustracions van ser en total?

Van ser 10 il·lustracions. Per mi un aspecte molt important era que aquestes il·lustracions poguessin ser utilitàries. Que es poguessin fer servir tant separades com juntes. Vaig fer 10 il·lustracions individuals (d’Apol·lo i les nou muses) i després una altra il·lustració que reunia aquestes mateixes il·lustracions col·locades en un format de seguici.

  • Per fer les il·lustracions individuals abans ja havies pensat en com quedaria la final?

Sí. Vaig fer una petita composició ràpida. Volia que les muses i Apol·lo estiguessin en una composició circular i que en mig estigués Terpsícore, la musa de la dansa, i Euterpe la musa de la música tocant la flauta. La meva idea era que tots estiguessin observant aquest concert i aportessin d’alguna manera el que poguessin. Apol·lo és qui està dirigint aquest cor de muses.

  • Què vols fer desprès de batxillerat?

Vull estudiar Belles Arts per en un futur ser professor d’arts.

FORMAS PAGINADO.png
FORMAS PAGINADO.png
FORMAS PAGINADO.png

Benvinguts i benvingudes al meu bloc!

Soc l'Aina Rodríguez Navarro, una estudiant de segon de batxillerat artístic plàstic. Estàs al bloc del meu TDR sobre la il·lustració d'una novel·la de fantasia a partir d'un llibre Constructor de Mons.

Els meus tutors han estat la Carme Jiménez i en Jordi Prat. 

FORMAS PAGINADO.png
FORMAS PAGINADO.png
FORMAS PAGINADO.png
bottom of page